Avortul- un drept, nu o pasiune!

Pentru că mă încadrez în categoria pro-choice am fost des numită “fană a avortului”, “ucigașă de copii”, “criminală” și tot așa. Acuma, io, cetățeancă cu drepturi depline, mă simt datoare să fac niște precizări în nume personal. Nu-s fană a avortului, nu cred că femeile fac avort de fericite, nu cred că le e ușor și nu cred că le place.

O organizație care dorește să interzică contracepția și avortul e o organizație care lezează niște drepturi fundamentale (alea reproductive). O astfel de interzicere nu stopează avortul, ci face din el un act nesigur și periculos pentru viața femeilor. Știm că în România au murit în jur de 10.000 de femei în urma avorturilor ilegale făcute cu diverse ceaiuri, umerașe și andrele prin diverse locuri insalubre. Știm că o mare parte din ele erau deja mame. Există mărturii ale unor femei care-și priveau soții ca pe niște demoni și nu mai suportau atingerea acestora de teama unei noi sarcini. Există povești multe din „epoca de aur” despre cum trăiau și ce simțeau femeile, zic să le citim. Unele din ele aici și aici.Și există acei copii nedoriți care au fost tratați ca atare și zău că nu-i pot judeca pe părinți pentru că nu și-au dorit copii pe care statul și-i dorea. Nu mai vorbesc de acele femei cărora bărbatul le spune că nu are chef de (încă) un copil și le trimite să facă avort, știm bine că nu suntem toate niște femei independete care nu ar suporta un animal ca ăsta lângă ele. Știu povești reale în care femeile au fost târâte pe la tot felul de „moașe”. Nu vreau ca alte femei să treacă prin acest gen de experiențe doar pentru că s-au trezit niște unii să restrângă drepturile lor reproductive. O să ziceți că există contracepție și că nu se ajunge la avort. Sigur că există contacepție, dar există și informarea necesară, e contracepția 100% sigură? Și să luați în calcul faptul că adepții provita vor și interzicerea contracepției, nici nu vreau să spun cât de stupidă și inumană mi se pare această idee. Parcă eram superiori animalelor, iar unicul nostru scop nu era ăla de a ne reproduce…sau nu? Provita să facă copii câți vrea/poate, eu nu mă duc să le reglementez lor viața și am pretenția absurdă ca nici ei să nu-și dorească să o reglemeteze pe a mea sau pe altora.

Ultima găselniță e asta cu “Adopția un gest nobil”. Dragilor, copiii nu-s căței să facem gesturi nobile luându-i acasă. Adopți un copil pentru că-ți dorești un copil, pentru că nu vrei să lași un copil să sufere, nu pentru că e un gest nobil! Pe de altă parte, știți care e rata adopțiilor în România? Știți ce se întâmplă (la nivel psihologic și afectiv) cu un copil care a fost instituționalizat? Aveți habar despre ce înseamnă adopția și care e situația copiilor instituționalizați? Aici un articol. Eu aș zice să nu vă jucați cu astfel de lucruri. Nu faci un copil pe care nu-l vrei ca să-l dai în grija statului sau a cui o vrea să se ocupe de el, asta nu-i o atitudine responsabilă.

Dacă faci (sau nu) un copil trebuie să fie o decize de cuplu, sau o decizie personală(în caz că nu ai cuplu), nu o decizie pe care au luat-o alții în numele tău restricționându-ți drepturile. Copiii nu trebuie aduși pe lume ca urmare a unei interdicții absurde!

Le sugerez celor de la ProVita să nu mai plece de la premisa că toate femeile-s niște tute care habar nu au ce înseamnă ăla avort, că nu cresc, nu educă și nu hrănesc ei copilul ăla următorii 18 ani.

Pro-choice nu înseamnă pro-avort, înseamnă pro-alegere, chestiune destul de democratică aș zice eu.

Alte articole interesante aici, aici și aici

Advertisements

6 thoughts on “Avortul- un drept, nu o pasiune!

 1. “Dragilor, copiii nu-s căței să facem gesturi nobile luându-i acasă.” – corect.

  Pe de alta parte, problema institutionalizarii nu-i asa de simpla. Trebuie vazut cum arata orfelinatele in Romania ca sa intelegem de ce amaratii de copii ajunsi acolo sunt supusi unor riscuri atat de grave.

  Si mai e o treaba: orfelinatele de stat arata, in marea lor majorlitate, horror – cam cum ne spuneau filmele alea facute “de straini” imediat dupa revolutie. Orfelinatele puse pe picioare de diferite fundatii sau biserici – sunt relativ ok. Studiile in zona asta lipsesc cu totul in Ro.

  Astfel ca daca Pro Vita sau alte organizatii, fie ele si religioase, se ocupa cum trebuie de copiii abandonati – bravo lor. Asta e altceva decat propaganda gretoasa – anti-avort, pro-adoptie etc.

  Ce nu spun extremistii anti-avort e ca proportia uriasa a avorturilor in Romania se datoreaza tocmai interzicerii acestuia in perioada Ceausescu si mentalitatilor populare care au decurs de aici. Lucrurile sunt mult mai complicate si nu pot fi rezolvate prin sofisme penibile precum cele ale militantilor anti-avort.

  1. Eu nu vreau sa ma cert cu cine a scris articolul dar avortul nu e un drept si nu va fi niciodata ci doar o necesitate de consecinta neplacuta. Daca zici ca e un drept inseamna ca nu stii ce e dreptatea.

   1. ok, nu-i un drept (in fapt, “drepturile” tin de limbajul de lemn al modernitatii. La limita, faptul ca ai “drepturi” inseamna ca cineva – statul in care traiesti – ti le poate lua. Pana la societatea moderna a controlului nu existau nici “drepturi”).
    Avortul nu-i un drept pentru ca nu are o componenta pozitiva intrinseca. Dar este si trebuie sa ramana o posibilitate libera. Altfel, interzicerea lui duce la consecinte extrem de grave.
    In rest, a suprapune morala pe sfera sociala este un efort fara sanse de reusita.

 2. Dreptul de a ucide?…
  Atunci poate că între tine şi criminalii din penitenciar care au TOŢI ,,justficări” pentru crimele lor, ar mai rămâne vreo diferenţă? Poate aceea că lor totuşi le pare rău…

  Un copil în stare prenatală are la 3 luni spre exemplu un statut bine definit, un SISTEM NERVOS COMPLET DEZVOLTAT prin care simte totul (-urmăreşte “silent screem” pentru a vedea agonia de 5 minute a sfâşierii unui copil nevinovat ce se zbate neputincios in toata aceasta perioada).

 3. Dacă fiul tău de 5 luni nu ştie încă să vorbească, asta înseamnă că nu are statut uman? Te gândeşti oare că trecerea la ”umanitate” este doar momentul ieşirii din “găoacă”? Greşit! Independenţa organică a acelui prunc exista deja de mult timp. Iar UNICITATEA lui genetică exista deja din prima zi!

  La fel îşi permit şi musulmanii să anuleze drepturile femeilor considerându-le simple obiecte de care dispun cum vor. Nu înseamnă că acei musulmani au dreptate doar pentru că pot să abuzeze de cineva_…

 4. Mie, avortul mi se pare o tragedie. Pentru ca e o tragedie sa opresti o sarcina din evolutie, dar e si o tragedie sa ai un copil nedorit, bolnav, pe care nu poti sa-l cresti etc. Care e raul mai mic, greu de zis…. Acum interzicerea avortului, ar duce la morti inutile de femei, deci nici asta nu e o solutie. Ar trebui totusi mai multa educatie sexuala, pentru ca sunt multe femei care folosesc avortul ca singura metoda contraceptiva. Eu am auzit la coafor femei care spuneau “Cati am dat afara …. ” etc. Acum, interzicerea contraceptiei e o ineptie totala. E dreptul oricarei femei sa se protejeze atat de sarcini nedorite, cat si de boli transmisibile sexual. Ca si in medicina, e mai bine sa previi decat sa tratezi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s